четвер, 9 березня 2017 р.

ТАРАС ШЕВЧЕНКО - ВИДАТНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ПОЕТ


Сьогодні 203-і роковини з дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
5 фактів про Тараса Шевченка:
- Найвідомішою книгою Шевченка стала збірка віршів «Кобзар». Після його видання кобзарем стали називати і самого поета. Шевченко згодом підписався під кількома повістями ім'ям Кобзар Дармограй. У місті Черкаси в 1989 році відкрився єдиний в світі музей, присвячений одній книзі - «Кобзаря».
- Не дивлячись на заборону писати і малювати на засланні, офіцери, під керівництвом яких служив Шевченко, зробили його життя досить непоганим. Поет спав і харчувався окремо від інших солдатів, нерідко відвідував звані обіди. Більшість своїх повістей написав якраз під час оренбурзького посилання.
- В останні роки життя багато займався ліпленням і гравіюванням. Завдяки успіхам з гравірування на міді став першим російським поетом, удостоєним звання академіка Академії мистецтв.
- Шевченка спочатку поховали на Смоленському кладовищі в Санкт
-Петербурзі. Українська спільнота домоглася дозволу перепоховати поета на Україні. Через два місяці після поховання, в травні 1861 року він був перепохований в місті Каневі на Чернечій горі, де сам і заповідав.
- З сорока семи років життя провів на Україні лише п'ятнадцять. Після від'їзду в Петербург бував в рідній Малоросії лише наїздами, на запрошення місцевих поміщиків.
Джерело: http://obrii.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар